Saturday, May 19, 2012
Sticky Toffee Pudding cake
Sticky Toffee Pudding is British in origin. It is a date filled 'cakey' pudding with a sweet flavor and a sticky, gooey and moist texture that begs to be served warm from the oven with a generous helping of toffee sauce poured over top. I think of it as a cold weather dessert, or at least that is when I find it most welcoming.
Ingredients:
200 gr. dried dates, pitted and finely chopped
1/2 teaspoon baking soda
180 ml. boiling water
165 gr. all purpose flour
3/4 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
75 gr. unsalted butter, room temperature
160 gr. light brown sugar
2 large eggs
1 teaspoon pure vanilla extract
For Toffee Sauce:
160 gr. light or dark brown sugar
85 gr. unsalted butter
180 ml. heavy whipping cream (double cream)
1/4 teaspoon pure vanilla extract
Preheat oven to 170° and place the oven rack in the center of the oven. Butter or spray with a non stick vegetable spray, an 8 inch (20 cm) square baking pan.
In a stainless steel (or heatproof) bowl place the dates and baking soda. Pour the boiling water over the dates and stir to combine.
In another bowl whisk together the flour, baking powder, and salt.
In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft and creamy. Add the brown sugar and beat until light and fluffy. Scrape down the sides of the bowl as needed. Add the vanilla extract and beat until incorporated. Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Then add the flour mixture and beat until combined.
Fold in the dates, along with their liquid.
Pour the batter into the prepared pan. Bake for about 25 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from oven and place on a wire rack. Then with a wooden skewer or toothpick poke holes over the entire surface of the cake. Pour about 1/2 cup (120 ml) of the toffee sauce evenly over the top of the cake.
Toffee Sauce: While the cake is baking, place all the sauce ingredients in a small saucepan. Place over medium heat, and stirring constantly, heat until the butter melts and the sugar has dissolved.
Serve the cake warm from the oven with the remaining toffee sauce. If desired, sprinkle with chopped pecans or walnuts =D
Friday, May 18, 2012
Parmigiana di patate
La sto rimandando da giorni, per lavoro, stanchezza e via dicendo.
Oggi sono OFF e finalmente posso dedicarmi alla preparazione =)
Ingredienti:
500 gr. patate
150 gr. speck
provola affumicata/mozzarella
besciamella
sale q.b.
Lavare e nettare le patate, tagliandole nel senso della loro lunghetta e ricavarne delle fettine non troppo spesse ne troppo sottili. Friggete le patate in olio bollente e sistemarle su un piatto con carta assorbente.
Realizzare la besciamella con 1lt di latte, 100 gr. burro e un pizzico di noce moscata.
Ricoprire il fondo della teglia con uno strato di besciamella, poi uno strato di patate, poi speck e prola e così via fino all'esaurimento degli ingredienti.
Cospargere di parmigiano e fiocchetti di burro e infornare in forno caldo a 200° per 15 minuti.
Lasciar riposare una mezz'ora a forno spento e servire =)
Oggi sono OFF e finalmente posso dedicarmi alla preparazione =)
Ingredienti:
500 gr. patate
150 gr. speck
provola affumicata/mozzarella
besciamella
sale q.b.
Lavare e nettare le patate, tagliandole nel senso della loro lunghetta e ricavarne delle fettine non troppo spesse ne troppo sottili. Friggete le patate in olio bollente e sistemarle su un piatto con carta assorbente.
Realizzare la besciamella con 1lt di latte, 100 gr. burro e un pizzico di noce moscata.
Ricoprire il fondo della teglia con uno strato di besciamella, poi uno strato di patate, poi speck e prola e così via fino all'esaurimento degli ingredienti.
Cospargere di parmigiano e fiocchetti di burro e infornare in forno caldo a 200° per 15 minuti.
Lasciar riposare una mezz'ora a forno spento e servire =)
Saturday, May 12, 2012
Frittata di pane salame e pomodori
In questo celestissimo giorno di sole, si riesce a percepire un atmosfera estiva nell'aria in questa fredda Londra!
Essendo questo un bel piatto estivo, ho pensato che fosse perfetto per oggi =)
Ingredienti:
5 fette di Pan Carrè, senza crosta
3 uova grandi
Parmigiano q.b.
10 Pomodorini
4 fette di salame
sale q.b.
pepe q.b.
1 pò di latte
Ammorbidire il pane nel latte e strizzarlo bene. Aggiungere al pane le uova e il resto degli ingredienti.
Riscaldare una padella con un filo d'olio d'oliva e versare il composto. Farlo dorare su entrambi i lati e servire calda =)
Essendo questo un bel piatto estivo, ho pensato che fosse perfetto per oggi =)
Ingredienti:
5 fette di Pan Carrè, senza crosta
3 uova grandi
Parmigiano q.b.
10 Pomodorini
4 fette di salame
sale q.b.
pepe q.b.
1 pò di latte
Ammorbidire il pane nel latte e strizzarlo bene. Aggiungere al pane le uova e il resto degli ingredienti.
Riscaldare una padella con un filo d'olio d'oliva e versare il composto. Farlo dorare su entrambi i lati e servire calda =)
Snickers Milkshake
Ingredients:
3 full tablespoons of chocolate ice cream
1/2 cup cold milk
3 Snickers Bars, cut into pieces
Pur all ingredients in your mixer and let it whisk for 3-4 minutes.
Enjoy =)
3 full tablespoons of chocolate ice cream
1/2 cup cold milk
3 Snickers Bars, cut into pieces
Pur all ingredients in your mixer and let it whisk for 3-4 minutes.
Enjoy =)
Thursday, May 10, 2012
Frozen Banana bites
Frozen Banana Bites are coated in healthy things like peanut butter, ground flax seed or trail mix and then dipped in chocolate. A recipe that represents equilibrium: a perfect balance between health and flavor. All the ingredients are healthy. And all the ingredients rank high on flavor, especially when combined!
Ingredients:
4 small bananas
100-120 gr. unsweetened dark chocolate
2 tablespoons crunchy peanut butter
1-2 tablespoons of milk
Cut bananas into slices and spread them with peanut butter.
Put them on parchment paper and let them freez into the fridge or freezer.
Melt the chocolate and, once melted, pour the milk in. Remove bananas from freezer and roll them into the chocolate.
Put them again on parchment paper and put again in the freezer to freez.
Once frozen decorate as you want =)
Ingredients:
4 small bananas
100-120 gr. unsweetened dark chocolate
2 tablespoons crunchy peanut butter
1-2 tablespoons of milk
Cut bananas into slices and spread them with peanut butter.
Put them on parchment paper and let them freez into the fridge or freezer.
Melt the chocolate and, once melted, pour the milk in. Remove bananas from freezer and roll them into the chocolate.
Put them again on parchment paper and put again in the freezer to freez.
Once frozen decorate as you want =)
Tuesday, May 8, 2012
Rigatoni al forno gratinati con prosciutto cotto
Ingredienti:
500 gr. maccheroni-rigatoni
150 gr. scamorza o fontina
100-150 gr. prosciutto cotto
300-400 ml. panna
4 uova
Parmigiano
sale, pepe, noce moscata q.b.
Cuocere la pasta in acqua salata e lasciar raffreddare.
Sbattere le uova e unire sale, parmigiano pepe, spezie e panna e mescolarle alla pasta raffreddata. Imburrare una pirofila e versare parte della pasta, prosciutto, poi formaggio e continuare fino all'esaurimento.
Cuocere a 180° per circa 35 minuti. Servire con parmigiano =)
500 gr. maccheroni-rigatoni
150 gr. scamorza o fontina
100-150 gr. prosciutto cotto
300-400 ml. panna
4 uova
Parmigiano
sale, pepe, noce moscata q.b.
Cuocere la pasta in acqua salata e lasciar raffreddare.
Sbattere le uova e unire sale, parmigiano pepe, spezie e panna e mescolarle alla pasta raffreddata. Imburrare una pirofila e versare parte della pasta, prosciutto, poi formaggio e continuare fino all'esaurimento.
Cuocere a 180° per circa 35 minuti. Servire con parmigiano =)
Friday, May 4, 2012
Strawberry-Banana Smoothie
This is perfect as sobstitute of a dinner. Light and healthy, idel for cold evenings. I loved it!
Ingredients:
1 ripe banana
6-7 strawberry (to taste)
pure vanilla extract
2 cups of milk
1 tbsp white sugar (optional)
(You can change strawberries with 4 full tablespoons of Nutella)
Put every ingredient in your mixer or shaker and just switch it on =)
With Nutella cream is delicious as well if not more!
Ingredients:
1 ripe banana
6-7 strawberry (to taste)
pure vanilla extract
2 cups of milk
1 tbsp white sugar (optional)
(You can change strawberries with 4 full tablespoons of Nutella)
Put every ingredient in your mixer or shaker and just switch it on =)
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